Extra aflossen op lening

Extra aflossen op lening

Home » Extra aflossen op lening
Mag ik extra aflossen om mijn lening?

Ja, meestal kan je boetevrij extra aflossen op een lening. In de voorwaarden van de leningsovereenkomst kunnen wel voorwaarden zijn opgenomen. Lees deze dus eerst na voordat je extra gaat aflossen.

Is extra aflossen mogelijk

Je hebt een lening lopen en kan hier extra op aflossen. Vaak kan je dit boetevrij doen. Maar lees wel eerst de voorwaarden van de leningovereenkomst door.

Je kan de lening in één keer aflossen, of een deel van de lening. Als je alleen een deel aflost heb je twee mogelijkheden. Je maandbedrag gaat omlaag of de looptijd wordt korter. Als het maandbedrag omlaag gaat blijft de looptijd hetzelfde. Extra aflossen kan heel gunstig zijn, maar let er wel op dat je het extra bedrag ook echt kunt missen.

Boetevrij aflossen

Rekenmachine of rekenen

Boetevrij aflossen houdt in dat je een bedrag mag aflossen, zonder dat je daarover een boete moet betalen. Bij sommige kredietverstrekkers betaal je namelijk een boete als je extra aflost. Dit is omdat zij dan de rente mislopen. Controleer daarom altijd eerst de voorwaarden van de leningovereenkomst voordat je extra gaat aflossen.

Betaal je een boete als je extra gaat aflossen? Bereken dan eerst of het wel voordelig is voor jou om extra af te lossen.

Mag mijn kind extra aflossen op een lening die bij mij loopt?

Ja, maar dat is ook afhankelijk van wat jullie in de leningovereenkomst hebben vastgelegd. Meestal kan het wel. Controleer wel eerst of jouw kind boetevrij extra kan aflossen. En wat het voordeel is van extra aflossen.

Voordeel extra aflossen

Het voordeel van extra aflossen is dat je geld bespaart. Als je de lening in één keer terugbetaalt, heb je daarna geen kosten voor de rente en aflossing meer. Ook als je een deel aflost kan je ook geld besparen. Het openstaande bedrag gaat omlaag waardoor je minder rente gaat betalen.

Nadeel extra aflossen

Heb je een lening voor je eigen woning? Dan kan je de rente aftrekken van je inkomstenbelasting. Als je de lening in een keer afbetaald heb je dat voordeel niet meer. Ook als je een deel van de lening aflost word je voordeel kleiner. Hierdoor ga je meer belasting betalen.

Dit geldt ook voor leningen die niet voor de woning gebruikt worden. Als je vermogen hoger is dan de grens voor de vermogensbelasting, moet je hierover vermogensbelasting betalen. Je mag leningen aftrekken van jouw vermogen, waardoor je geen of minder vermogensbelasting betaalt in box 3. Extra aflossing kan er dus voor zorgen dat je meer belasting gaat betalen.