Stappenplan geld lenen binnen familie

Stappenplan geld lenen binnen familie

Home » Stappenplan geld lenen binnen familie
Schenken

Familielening

Je gaat geld lenen of uitlenen binnen de familie. Hoe gaat dat in zijn werk? Waar moet je op letten? Lees het hier in het stappenplan geld lenen / uitlenen.

Stappenplan geld lenen / uitlenen

 1. Bespreek de lening

  Je gaat binnen de familie geld lenen. Bespreek dit met elkaar. Hoeveel ga je lenen, wat is de rente, wat is de looptijd, etc. Maar bespreek ook wat voor gevolgen dit voor de familierelatie kan hebben.

 2. De hoogte van de lening

  Hoeveel wil je lenen (voor de lener) / hoeveel kan je uitlenen (voor de uitlener). Voor de lener moet je berekenen of die het bedrag maandelijks kan aflossen en de rente kan betalen. Voor de uitlener geldt dat die moet kijken of die het geld wel kan missen in één keer.
  Lees ook: Is er een maximale lening?

 3. Rente bepalen

  Bepaal de rente. Het is vereist om rente te rekenen bij een lening, ook binnen de familie. Anders kan de Belastingdienst het als een schenking zien. Bepaal daarom dus hoe hoog de rente zal zijn. Deze rente mag niet extreem hoog zijn, maar ook weer niet te laag.
  Lees ook: Redelijke rente familielening.

 4. De lening vastleggen

  Stel de leningovereenkomst vast. Het is niet verplicht om dit schriftelijk te doen, maar wel verstandig. In de leningovereenkomst neem je op wie de partijen zijn bij de overeenkomst, welk bedrag er is geleend, wat de rente is en de looptijd van de lening. En verdere afspraken over aflossen.
  Lees ook: Inhoud leningovereenkomst.

 5. De overeenkomst ondertekenen

  De leningovereenkomst moet in ieder geval door de lener en de uitlener zijn ondertekend. De partners van de lener en uitlener moeten ook meetekenen.
  Lees ook: Wie moet een contract ondertekenen?

 6. De lening aflossen

  Elke maand moet er worden afgelost en rente betaald. In de leningovereenkomst moet zijn opgenomen wat de maandelijkse aflossing en rente is. En op welke rekening dit bedrag gestort moet worden.
  Lees ook: Extra aflossen op lening en Lening niet kunnen aflossen.